Skoðanakannanir Gallup sýna að meirihluti þjóðarinnar styður stofnun þjóðgarðs á hálendi Íslands. Yfir 60% aðspurðra svara því játandi og einungis 12% eru andvíg. Kannanirnar sýna líka að stuðningur við þjóðgarð á hálendinu er þvert á flokka, þar sem mun fleiri meðal kjósenda allra flokka eru fylgjandi þjóðgarði en andvígir. 

 

Opinion polls that Gallup Iceland has done for the Hálendið project show that majority of Icelanders support making the central highland of Iceland a national park. The poll asked Icelanders from different parts of the country if they were for or against the establishment of a national park in the central highland. The polls show that over 60% support it and only 12% are against it. The surveys also reveal that there is a majority for the idea among supporters of all political parties. Which is great!

könnun.png